Vaktherapie Antroposofisch Geörienteerd is een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van lichamelijke en psychologische kennis in combinatie met een kunstzinnige activiteit, zoals tekenen, schilderen en boetseren. De gezonde kern in de mens wordt aangesproken om zo het geheel weer beter te maken. De therapie brengt je weer in contact met jezelf en je gevoel. Vaktherapie is ook geschikt voor mensen die niet kunstzinnig/creatief zijn of er sceptisch tegenover staan!
Kunstzinnig werk heeft altijd uw ‘handschrift’ en aan de hand van dat handschrift gaan we aan het werk. Dit hoeft niet prachtig te zijn, het moet functioneel zijn en jou helpen duidelijk te maken wat jij nodig hebt om te helen!
Zo gaan we op zoek en bied ik iedere keer oefeningen aan om een grens op te zoeken, maar ook om te voelen wat er nodig is en weer aan te vullen waar je iets kwijt bent of tekort hebt. Denk aan warmte, omhulling, veiligheid.
Vaktherapie AG heeft de gereedschappen om vanuit de kern beter te kunnen worden. Maak gerust een vrijblijvende afspraak.
Sommige mensen vinden de drempel erg groot, in dat geval neemt u gerust een vertrouwenspersoon mee zodat we aan uw herstel kunnen beginnen.
Hoogbegaafd is meer dan een hoog IQ!
“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan.
Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”
Alles is eigenlijk intens en uitvergroot bij de kinderen en volwassen met hoogbegaafdheid. Bij jonge kinderen noemen we een snelle ontwikkeling een ontwikkelingsvoorsprong.
De denkprocessen verlopen sneller, de emoties worden intenser beleeft en ervaren. Dit alles kunnen prachtige kwaliteiten zijn, maar het kan ook een enorme last zijn!
Problemen die zich kunnen voordoen zijn bv:
Op latere leeftijd kan dit alles leiden tot verveling, perfectionisme (inclusief faalangst), onzekerheid, hyperactiviteit, burn-out, bore-out en onderpresteren.
Voor elk hoogbegaafde (kind) lijkt motivatie en eigenwaarde de grootste uitdaging.
Wij stellen niet de diagnose HB, maar we kunnen wel de karakteristieken van HB herkennen en ermee aan de slag. Vaktherapie sluit elke keer weer aan!
Hooggevoelige mensen kunnen zich minder goed afsluiten voor indrukken. Hierdoor komen indrukken veel directer en intens binnen. Ze hebben nauwelijks begrenzing tussen MIJN en DIJN en dit maakt dat ze erg gevoelig kunnen reageren op emoties van anderen of binnen een ruimte.
Er zijn verschillende typen hooggevoelige mensen:
Problemen die zich vaak voordoen zijn:
Moed en vertrouwen lijken voor deze groep een uitdaging.
Vaktherapie sluit naadloos aan.
We hebben allemaal moeilijke momenten in ons leven en vaak zijn ze van voorbijgaande aard. Soms komen we er echter niet zelf uit en hebben we een duwtje in de rug nodig. Dan kun je bij mij terecht en help ik je de weg weer terug te vinden of nieuwe wegen in te slaan.
Depressie
Neerslachtige gevoelens kunnen een voorbode zijn van een depressie, maar een depressie hebben is zwaar. Deze zwaarte is voor de omgeving soms moeilijk te begrijpen. Er is sprake van weinig levensvreugde, geen zin hebben, moeite hebben met het dagritme, intimiteit en emoties enz.
Het is goed hierbij hulp te zoeken, ook al bij de voorbode, want voorkomen is beter dan genezen!
Ritme, continuïteit, praten en begrip zijn belangrijke ingrediënten voor herstel. Kunstzinnige oefeningen tillen je uit de zwaarte en bieden je weer uitzicht op een toekomst!
Burn-out/Bore-out
Door hoge werkdruk, te lang en te veel stress kun je uitgeput raken. En raak je in een burn-out ofwel volledige uitputting. Vaktherapie helpt je met de energie, maar helpt ook weerbaar te worden zodat je niet opnieuw in dezelfde valkuilen valt.
Trauma:
Trauma betekent verwonding en pijn. Psychisch trauma kan voortkomen uit een (vecht)scheiding, ongeval, verlies (rouwverwerking), ziekteprocessen ed.
Vaktherapie geeft je de kans het trauma te verwerken en een plek te geven! Dit hoeft niet per se via herbeleving, maar kan ook via symboliek, kleuren, verhalen ed.
Het is een zeer sympathieke therapie die jouw tempo volgt. Denk ook aan kinderen of volwassenen die geen woorden kunnen geven aan het trauma en het via een andere weg kunnen/willen verwerken.
Imaginatie en Rescripting Therapie behoort ook tot de mogelijkheden om in te zetten.
Iedereen is welkom in de praktijk. Meestal beginnen we met kinderen als ze 6 jaar oud zijn, leerrijp. Toch werken we soms met jongere kinderen als het echt niet goed gaat of zelfs met mama of papa erbij. We passen de duur van de therapie aan.
Onze kracht ligt in het zien van en luisteren naar u als individu! En daar gaan we mee aan de slag!
In de therapie proberen we altijd interesses aan te spreken, weer gemotiveerd te raken, groeimindset aanspreken en bezig te zijn met jouw (creatieve) oorsprong.
Door de wisselwerking van de kunsten, creativiteit, gevoelens en gesprek zie ik vaak dat iemand weer helemaal opbloeit en in zijn haar kracht komt te staan. Het is echt de moeite waard om de kracht te ervaren van vaktherapie. We koppelen het doen aan het denken en voelen, zodat zij zelf weer de balans kunnen herstellen.
Vaktherapie sluit bij jou aan en neemt je rustig mee in het tempo dat je aangeeft/aan kan. De therapie kan prima bestaan naast medicatie gebruik en ook wanneer u er ‘diep’ inzit mag u de keuze maken om te komen. U bent het waard!
Onze kinderen zien we graag gelukkig, maar het leven van kinderen kent ook ups en downs. Veelal kunnen we ze hier goed bij begeleiden en gaat de periode als vanzelf weer over, maar soms hebben ze hierin meer ondersteuning en begeleiding nodig.
In welke situatie kun je vaktherapie aanbieden?
Soms kan het gaan om een situatie waar u de vinger niet op kan leggen, denk aan buikpijn, hyperventileren, slecht slapen, moeizaam gedrag. Er kunnen zich sociale en emotionele problemen voordoen. Woede, verdriet, jaloezie, angst enz. Sommige kinderen krijgen ook al met meer leed te maken dan anderen en is verwerking nodig. Bv bij rouw, ziekte, na scheiding van de ouders.
De therapie en benadering is niet bedreigend, maar juist leuk. We zoeken ook datgene waar we enthousiast van worden. Er mag gesproken worden, maar het hoeft niet. En het gesprek wat we voeren is luchtig, onderzoekend en zonder oordeel, maar ook helder als het kind daarom vraagt.
Thema’s als weerbaarheid, met druk omgaan van school/thuis/groep, pesten, keuzemoeilijkheden, faalangst, zelfbeeld enz kunnen binnen de therapie centraal staan en het kind weer in zijn/haar kracht zetten!
Er zijn veel mogelijkheden binnen de praktijk aanwezig. Wij willen vanuit vertrouwen en verbinding met u of uw kind aan de slag!
Echter merken we dat de maatschappij steeds meer verhard en komen we geregeld kinderen tegen die in een vechtscheiding zijn verwikkeld. Die in het nauw zitten.
Helaas is onze expertise en het feit dat we in een kleine onderneming, als zelfstandige, functioneren niet voldoende om in die (vechtscheiding) situatie voldoende hulp te kunnen bieden. Kwetsbaarheid en een onveilig gevoel in een politiek spel is niet de positie waarin wij willen/kunnen opereren.
Wel kunnen we erna met een kind of een ouder de scheiding verwerken. Sandra is ook een kind van gescheiden ouders en weet hoe het voelde.